Educació infantil. 4 anys la classe dels cans.
En aquest curs hem realitzat diverses activitats que no férem l’any passat, activitats molts divertides, ens agrada molt fer coses noves, i engany n’hem fetes moltes. En el primer trimestre es desenvolupà l’activitat de la sorpresa, que consisteix en dur una cosa de casa nostra, amagada dins una bossa de tela vermella, perquè els nostres amics endevinessin de què es tracta, realitzant preguntes sobre el que s’havia dut i era dins la bossa. Amb aquesta activitat aprenguérem a saber demanar i fer preguntes amb una entonació adequada, respectar el torn de paraula i pensar en les pistes que s’han donades per esbrinar la sorpresa, a més de potenciar els hàbits de comportament.
Enguany som una mica més grans que l’any passat, hem passat de la classe dels conills a la classe dels cans, per això hem estudiat al llarg dels curs les característiques més rellevant d’aquests animals, arribant a conèixer diverses races de cans i algunes peculiaritats de cada una.
En el segon trimestre hem dut a terme el projecte dels planetes, commemorant l’any internacional de l’Astronomia. És enguany perquè fa exactament 400 anys que en Galileu Galilei mirà amb un telescopi que inventà la Lluna, observant que no era tan perfecte com es creia, comença a adonar-se de que hi havia planetes que semblaven estrelles, i a descobrir l’univers, i d’això fa molts d’anys. Hem decorat tota la classe amb dibuixos, murals, fotos, làmines... de planetes, i hem creat un racó on hi ha minerals que semblen de diferents planetes, ens imaginem que tenen roques de Saturn i pedres de la Luna.
Amb l’ordinador que hi ha a la classe i el joc de l’univers d’en Pipo coneixem mentre juguem multituds de coses de l’univers, com l’existència de galàxies a milions de quilòmetres d’anys llum de nosaltres, les fases de la Lluna, la composició de tots els planetes, les seves òrbites, etc. Jugant amb qualque amic nostre, per compartir les experiències i ajudar-nos en el joc.
Algunes de les activitats que hem realitzat sobre els planetes i l’univers:Mostrem la bolla del món per saber com és, on vivim, que hi ha a la Terra. Realitzar un dibuix del Sistema Solar.Realitzar una maqueta per veure les distàncies a les quals es troben els planetes tenint com a referència el Sol. Jugar a la dansa de la Terra i la Lluna. Joc de la rotació dels planetes. Dibuixar un coet que va des de la Terra a la Lluna. Retallar dibuixos i fotos de planetes. Xerrada de les rotacions dels planetes: un dia a Saturn dura 11 hores. Pintar planetes amb aquarel·les. Realitzar traços de color groc com si fossin els raigs del Sol que arriba a la Terra. Dibuixar estrelles damunt una cartolina negre.
Decorar la classe amb làmines del Sistema Solar i amb els nostres dibuixos de galàxies, estrelles, naus, planetes, sols. Activitats de lectura i escriptura observant els noms i fotos dels planetes. Muntar trencaclosques de planetes, partint d’unes fotos plastificades i retallades. Mostrar una bolla del món que té un llum, per veure-la a la fosca, descobrint els països, els mars, les ciutats, etc. Per conèixer el nostre planeta. Escriure el que s’ha observat. Crear un meteorit mesclant cola blanca i terra. Amb un llum (llanterna) i a les fosques, explicar com es fa de nit i de dia utilitzant la bolla del món. Dibuix de l’activitat. Realitzar planetes de mides diferents amb fang i plastilina. Observar amb un petit telescopi l’entorn immediat, les coses que podem veure en el nostre món. Conèixer els elements del telescopi i el funcionament (mai observar el Sol, ni a simple vista i encara menys amb un telescopi, és molt perillós). Al pati observar l’ombra d’un arbre i repassar-la al terra, per veure on serà al cap d’unes hores, reflexionar sobre el que ha passat i explicar la rotació de la Terra. Saber per on surt el Sol al matí, activitat al pati, aquell lloc es diu EST, és l’alba. Adonar-se que alguns dels llums que es veuen al cel de nit no són estrelles, si no planetes, una de les més brillants és el planeta Venus. Dibuixar en un paper la caiguda del Sol i el planeta Venus. Xerrada de les constel·lacions i la semblances a certes coses i animals. Unir els punts per formar algunes constel·lacions.
Ens inventem estrelles de diferent formes per decorar un racó de la classe. Pintarem dos dibuixos iguals del nostre entorn, en un el dia i a l’altre la nit, per adonar-se de les diferències. Pintar amb el dit i tempera alguns planetes. Activitats de relaxació escoltant audicions sobre el tema, per llavors expressar els sentiments i emocions. La dansa dels planetes, Gustavo Hoist, Simfonia del nou món, Dvorak, el matí, E. Grieg. Escoltar les audicions mentre es creen grans planetes en grups de cinc participants. Els punts cardinals: dibuixar al pati un gran cercle amb els quatre punts cardinals, per dansar com si fóssim planetes, al sentir la música es dansa i a l’aturar-la. Tots els planetes han de sortir per un punt cardinal.
Després de veure unes fotografies d’astronautes, conversar sobre el seu ofici i la tasca que fan, com la investigació, inventar un petit conte sobre l’astronauta per llavors escriure’l entre tots a la pissarra i realitzar un dibuix sobre el tema i fer un collage a un planeta. Establir quins són els planetes interiors i exteriors, posant el número corresponent partint del Sol. Relacionar els planetes segons les grandàries, per pintar els més grans o els més petits. Observar els diferents dimensions dels planetes mirant contes i fotografies. Partint d’un dibuix d’un astronauta, inventar-nos una nau espacial o una estació espacial destinada a explorar la Lluna. Escriure el que fa l’astronauta i explicar als companys el que fa el seu astronauta. Escriure els noms dels planetes entre tots a la pissarra, pensant com s’escriuen, com comencen els noms dels planetes, quants de cops de síl·labes tenen, quantes lletres té cada planeta, per quina lletra acaben, etc... Sabem que el Sol presta la llum a la Lluna. Amb un llum i a les fosques, explicar com la Lluna es veu, explicar un eclipse. Escriure el que s’ha après i omplir la Lluna dibuixada amb bolles de paper de seda. Pinta la fitxa del Sud. Observar l’ombra d’un nin o un arbre al pati. Quan el Sol està al Sud és migdia. Inventar-nos una constel·lació, dir primer quantes estrelles farem, unir-les per fer el dibuix de la constel·lació i llavors posar-li nom. Comptem entre tots les estrelles que ha fet cada nin en el seu dibuix.
Partint d’una fitxa on es veu un nin que observa un cel buit, imaginar el que ens agradaria veure una nit per dibuixar-lo al paper, a la part posterior escriure el que s’ha fet i quan d’objectes hem dibuixat ( pocs, molts, petits, grans...) Visualitzar vídeos dels planetes per conèixer les seves característiques principals. Crear satèl·lits amb plastilina i escuradents, més material divers que tinguem a la classe. Conversa dels nostres satèl·lits. Per què serveixen els satèl·lits ? Saber que la Terra no és l’únic planeta que té llunes, quantificar les llunes dels diferents planetes. Júpiter en té 13 llunes. Estampar llunes a diferents planetes. Fer una pluja d’estrelles fent voltar bolles petites pintades.. Mostrar uns articles d’observatoris, per explicar com són i per què serveixen. Dibuixar damunt un observatori galàxies inventades per nosaltres, posar-li noms. Quantes hem fetes ? Desenvolupar activitats des d’un punt constructivista partint d’endevinalles i poemes.
Un nova activitat que s’ha desenvolupat en aquest curs, a més de les que es realitzen cada any, ha esta la Capsa de la vida. L’activitat consistia en demanar als infants una capsa de sabates per dur a l’escola i decorar-la, per després ficar-hi coses que quan nosaltres érem petits per exposar als amics el que hi ha a dins i realitzar diferents jocs.